Laguiole en Aubrac
Laguiole (som i lokalområdet omtrentligt udtales la-jål) er ikke bare Laguiole. De fleste kan genkende de ikoniske knive med den helt specielle profil på knivbladet og emblemet med fluen ”La mouche” på ryggen. Hvad der måske for mange står mindre klart er, at ”Laguiole” ikke er et varemærke. Laguiole er en landsby i området Aveyron, men navnet er på internationalt plan blevet synonym med de kendte steakknive.
Laguiole en Aubrac er et helt særligt værksted, som står os meget nært. Her bliver alt nemlig fremstillet i lokalområdet, for de har modsat mange andre producenter også egen smedje og savværk og bruger således ikke underleverandører til andet end de råvarer, der af gode grunde ikke er tilgængelige i lokalområdet.
Uanset hvad man måtte forelske sig i fra Laguiole en Aubrac, så kan man være fuldstændigt sikker på, at det er et stykke reelt håndværk man får i hænderne. Alle skafter formes ved frihåndsarbejde, alle indgraveringer skæres med håndkraft - og det kan måske virke overraskende når kvaliteten gang på gang er i absolut top. Vi har adskillige gange været på besøg, og det er lige charmerende hver gang at se, at denne form for manuelt håndværk stadig kan eksistere i bedste velgående.
Man er heller aldrig rigtigt i tvivl om man står med en kniv fra Laguiole en Aubrac eller en anden producent, for der bruges kun de bedste råvarer - og det er især på de meget fine træsorter, at der ikke er mange andre, der kan være med.
Laguiole en Aubrac er dog meget andet end steakknive. De laver f.eks. den fantastiske proptrækker, Sommelier, og så har de to særligt dygtige håndværkere, der laver nogle af de flotteste foldeknive vi nogensinde har set. Det er også den arv, som hele Laguiolebølgen er startet på, Laguiole en Aubrac prioriterer, at holde i live.