Varmere have giver klimakvaler: HAV'S nye kogebog guider dig til mad med underudnyttede danske fisk og skaldyr

Havene i verden bliver varmere, også i Danmark. Højere temperaturer, overfiskeri og forurening presser bestandene af favoritfisk som torsk og laks. Fiskehandleren Tommy Raabo Fischer fra HAV udgiver derfor nu en kogebog, som guider danskerne til at spise flere underudnyttede, ukendte danske fisk og skaldyr. Fisk, som både er velsmagende, nærende og billige og som danskerne, ifølge Tommy, må indstille sig på at spise langt flere af i fremtiden.

 

Opråb om ændrede købsvaner

Tommy Raabo Fischer er 8.-generations fiskehandler og han har indgående kendskab til danskernes købsvaner, når det gælder fisk og skaldyr. Tommys appel er klar: danskerne bør spise langt flere underudnyttede danske spisefisk som brosme, hvilling, lange, sej, sandart og kuller. Fisk som, i modsætning til danskernes favoritter torsk og laks, er relativt ukendte og underudnyttede. Han siger:

”Klimaforandringer, stigende havtemperaturer og forurening presser bestandene af for eksempel torsk. En fisk, som smager fortrinligt, men som ikke er alene om at smage fortrinligt. Alt for mange danskere vælger torsk og laks per automatik, når der er fisk på menuen og det er en skam. For der findes nemlig en lang række underudnyttede danske fiskearter, som smager ligeså godt, er sunde og ovenikøbet billige.”

Tommy har allieret sig med kok og nyudlært fiskehandler Patrick Lund-Nielsen og sammen har de lavet kogebogen ”Dansk fisk og skaldyr – med sund samvittighed”, som indeholder godt 30 let tilgængelige opskrifter med fisk og skaldyr samt anvisninger til hvordan man laver bisque, saucer og åbner østers.

Kunne man tænke sig, at få fingrene i den nye bog, kan den købes her.