(Filmen er på engelsk)
 
 
Historien om knivene fra Laguiole er lang, og man hører ofte mange rygter og endda myter omkring knivene.
 
Man startede med at lave knivene for mange år siden, men man har aldrig gjort det til et registreret varemærke, hvilket også er for sent nu. Dette betyder, at producenter over hele verden kan kalde en kniv, der bare ligner lidt, for en Laguiolekniv. Derfor ser man ofte "Laguiole"-knive til meget lave priser - specielt på nettet - men disse er ofte produceret i Kina, Pakistan eller andre steder i verden. Selv i byen Laguiole, hvor der er mange knivbutikker, sælges mange af disse billigere knive af lav kvalitet.
 
Laguiole er en lille by med lidt over 1000 indbyggere i det sydlige Frankrig. I området omkring Laguiole, har man en stor tradition for at lave foldeknive. Denne tradition går tilbage til 1800-tallet, hvor bønder tog knivene med fra det nordlige Spanien. Siden er knivene blevet udviklet, og i dag finder man både foldeknive og steakknive samt tilhørende gafler og skeer med mere.
 
Vi handler med Laguiole en Aubrac som er stiftet i 1992, beliggende i Aubrac i området omkring Laguiole, og startet med ønsket om at lave knivene efter den traditionelle metode - og ikke springe over hvor gærdet er lavest, som man har set flere (også ældre) producenter gøre. Laguiole en Aubrac købte i 2012 firmaet Arbalete Genes David som er over 200 år gammelt og holder til i byen Thiers omkring Laguiole. Arbalete Genes David stod overfor store økonomiske problemer, da ejeren af Laguiole en Aubrac forbarmede sig overfor virksomheden og det gamle håndværk, og købte firmaet i håb om at køre det videre efter de gamle traditioner.
 
Laguiole en Aubrac har egen smedie, savværk og værksted, hvor alle knivene samles, og har ca. 50 ansatte. Alle knivene er lavet hos dem fra ende til anden, og skiller sig ud med deres meget høje kvalitet hvor kun meget få andre producenter kan være med. Laguiole en Aubrac leverer ligeledes delene til flere af de andre producenter af Laguioleknive. 
 
Laguioleknivene fra Laguiole en Aubrac, foldeknive som steakknive, gemmer på mange detaljer. Her vil vi gennemgå nogen af disse:
 
Billederne på denne side har vi selv taget på vores ture til Laguiole.
 


Formen er den samme uanset hvilken producent, du køber fra. Dette gør, at knivene ofte ligner hinanden, og det kan være svært at skille skidt fra kanel. På formen ser man tydeligt den nære beslægtning til foldekniven. Formen skiller sig en smule ud fra den klassiske Thiers-kniv, som er en smule mere kantet.
Stålet kan være af forskellig slags, oftest bruges sandwickstål som man normalt får fra Sverige. Dog kan damaskusstål og carbonstål også til tider ses. 
Materialet der bruges på skæfterne kan være lavet af forskellige træsorter, bentyper, horn mm. Hos Laguiole en Aubrac kan disse variere en del, da feks oksens horn har forskellig farve gennem hornet, som ses på billedet.
Fluen/bien/cikaden - kært barn har mange navne! - Hvilket flyvende dyr denne form dækker over er stadigt et stort mysterium, selv smedene kan ikke blive enige. Nogle mener, at det er en tradition tilbage fra da det var en bondekniv, og det var et symbol på de mange fluer der fløj omkring køerne. En anden historie er at bønderne fik smedet mærket på, da de brugte dem under den franske revolution, for at vise deres støtte til Napoleon Bonaparte, da han ofte brugte dette mærke. Mærket er sidenhen blevet et mærke for lederen af Frankrig. Mønstret på ryggen af kniven er hos Laguiole en Aubrac altid håndlavet, og varierer ofte alt efter hvilken smed der har lavet kniven.
Historien om korset som ofte ses på skæftets ene side, er tilbage fra da mange bønder brugte kniven som arbejdsredskab. Her var det fordi man var katolsk, men ikke kunne komme så ofte i kirke, da man arbejdede meget. Da fandt man ud af at lave dette lille kors, så når bønderne spiste deres mad, havde de altid et alter -bogstaveligtalt lige ved hånden.