Ordbog - Bliv skarp i replikken – Foodgear Shop

Ordbog - Bliv skarp i replikken

Jan 17 2014 1 Kommentar Tags: Japansk-Dansk, Ordbog

Det kan være svært at finde rundt i alle de japanske udtryk, som bruges om knivene og stålet. Her giver vi en lille oversigt over de mest gængse.

 

Japansk

- Dansk

Shirogami

Det helt rene carbonstål. Meget populært som kernestål i japanske knive. Hårdheden er omkring 61-62 HRC (Rockwell), bliver oftest omtalt som hvidt stål.

Ayogami

Det blå stål er en viderudvikling af Shirogami. Stålet har et højere indhold af kulstof, hvilket gør stålet hårdere end Shirogami. Hårdheden er 63- 64 HRC. Ydermere har det et højere indhold af wolfram og chrom. Chrom reducerer rust, og wolfram gør stålet mere slidstærkt - herved holder kniven sin skarphed i længere tid.

Hagane

Japansk kvalitets carbonstål. Bruges som kernestål i smedede jernknive samt laminerede knive

Thsuchime

Overfladen er banket

Kasumi

En kniv som er smedet ved at to eller flere lag blødt stål er smedet omkring et hårdt kernestål for beskyttelse.

Honyaki (Boucho)

Kniven er smedet i et lag Hagane, den er meget svær at slibe, men forbliver skarp meget længe. Tager længere tid at slibe op i forhold til en Kasumi kniv. Ofte en meget kostbar kniv.

Honbatsuki

Traditionel japansk slibning, hvor hele bladet bliver slebet

Kobatsuki

Slibning, hvor der bliver lavet en lille vinkel og herved slibes eggen på kniven. Den mest kendte slibning.

Gyuto

Japansk kokkekniv

Marue D

D formet skæfte

Hakkakue

8 kantet skæfte

Enoki

Hackberry træ, som er en japansk elm sort, den er blød og former sig efter hånden.

Hocho (Boucho)

Japansk ord for kniv

E

Japansk udtryk for skæfte

Nantetsu

Blødt stål der bruges i laminerede knive som beskyttende lag omkring kernestålet

Kataba

Assymetrisk slibning, kniven er kun slebet på den ene side

Kokutan

Ibenholdt træ, meget dyr træsort, som primært bruges i de dyre Honyaki knive.

Yanagiba

Sashimi Houcho

Shoubou

3 navne for den samme kniv. Bruges til at filetere og skære fisk.

Santuko

Meget populær universalkniv. Betyder "3 dyder" (fisk, kød og grønt)

Sujihigi

En blanding mellem Yanagiba og filetkniv. Altid symetrisk slebet

Usuba

Nakiri

2 navne for den samme kniv. Den er firkantet og bruges til at hakke grøntsager og andet.

Deba

Tung kniv med en meget tyk ryg, denne bruges til at filetere fisk



← Ældre posts Nyere Posts →

  • Rigtig fin lille ordliste, til de mange japanske udtryk!

    Preben Kristensen on

Skriv en kommentar

Venligst note: Din kommentar skal godkennels inden den vises