Købsguide: Find de rigtige køkkenknive – Foodgear Shop

Købsguide: Find de rigtige knive

Jan 14 2014 0 Kommentarer Tags: Køb, Køkkenknive

Det kan være svært at finde ud af hvilke knive, man skal købe. Hos Foodgear.dk og i vores butik har vi et stort udvalg, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være så svært at vælge den rigtige kniv for dig - følg blot denne guide.
 
Guiden er ikke lavet fordi vi vil bestemme, hvad du skal købe, men blot fordi vi i årenes løb har fået nogle erfaringer i henhold til valg af knive, ved at snakke med de mange kunder der indtil nu har besøgt vores butik i Torvehallerne KBH.
 
1. Knivens stil/type
Find ud af hvad behovet er. Oftest er det du leder efter en "all-round-kniv" eller "en kniv til kød, men også lidt grøntsager", i det tilfælde vil det oftest være en klassisk kokkekniv eller en santoku som du er på jagt efter. Disse er begge knive der kan bruges til det meste og af de fleste.
 
 
Har du i forvejen en kokkekniv eller santoku, bør dit næste køb være en utility-kniv. En utility-kniv er en smallere og mindre kniv end den klassiske kokkekniv. Den bruges ligeledes til grøntsager, frugter og andre småting. Nogen bruger dem også til at afparere kød for sener og lign. Den er mindre end de fleste andre knive, men er stadig utrolig brugbar.
 
Herefter er det næste du bør have en urtekniv eller en brødkniv. En urtekniv bruges til alle de mindre opgaver i køkkenet, såsom at skrælle løg, ordne grøntsager osv. En brødkniv bruges til - ja, brød. Men flere gode brødknive kan også bruges som forskæreknive til stege og lign. idet de er gode til at gennembryde stegte overflader med et præsentabelt snit.
 
 
Udover disse knive findes der en masse andre knive, der er til mere specifikke formål som eksempelvis udbener-kniven blandt mange andre. Denne bruges ofte af kokke og andre madnørder, der ønsker det helt perfekte værktøj til opgaven.
 
2. Damask - ja/nej?
 
Mange af vores knive er damaskknive, hvilket vil sige at stålet er foldet. I langt de fleste tilfælde er det det man kalder "lamineret damaskus", som er en teknik hvor man lægger eks. 32 lag stål sammen og folder rundt om et meget hårdt stykke kernestål, og på den måde opnår man 65 lag. Det er den metode de fleste knivsmede bruger. Det er en teknik hvor man har taget udgangspunkt i det gamle håndværk med samuraisværdene, men formået at modernisere den ældgamle teknik.
 
Full-damask er den klassiske måde hvor du arbejder med blødt og hårdt stål som du varme op, banker ud og folder, gang på gang på gang. Denne metode kan kun udføres ved håndkræft og der laves én kniv af gangen, derfor er de ofte meget kostbare.
 
Ved både de laminerede knive og full-damask knivene gør man brug af et meget hårdt kernestål, som man beskytter ved at lægge en blødere type stål omkring. På den måde får man glæde af det hårde stål som er meget skarpt, men også det bløde som sørger for at det hårde ikke "chipper", eller på anden måde tager skade.
 
Du kender damaskknivene på dette flotte mønster:
 
Damaskknive er generelt dyrere end enkeltlagsknive, men vil i mange tilfælde også holde sig skarpere længere grundet det hårde kernestål. 
 
3. Producent
Der findes utroligt mange forskellige knivsmede/producenter i verden og specielt i Japan. Hvad du selv skal vælge er helt op til dig selv. Vi har gjort arbejdet, taget til Japan og udvalgt de smede vi synes er de dygtigste og har det bedste udvalg (det er dem, du finder her på siden).
Mange kokke bruger MAC og KAI Shun, og dem går du bestemt ikke galt i byen med, men andre har også mere specifikke ønsker som feks Konosuke eller Moritaka. Mange af producenterne laver forskellige serier, hvor du kan finde knive i forskellig prisklasser.
 
Har du spørgsmål eller kommentarer så er du altid velkommen til at kontakte os enten pr. telefon eller mail.


← Ældre posts Nyere Posts →

Skriv en kommentar

Venligst note: Din kommentar skal godkennels inden den vises